Jdi na obsah Jdi na menu

O Heřmánkovi - z knihy Za tajemstvím zdraví s úsměvem, láskou…a rozumem

2. 6. 2011

sima01.jpgPavel Šíma, častěji známý jako "Heřmánek", je člověkem, který svou metodou přírodního čištění pomohl již mnoha lidem od jejich zdravotních problémů. Do jeho ordinace přicházejí stále další a další pacienti, kterým s úspěchem pomáhá zbavit se neduhů, jež je sužovaly třeba celé roky, a jimž naše chemická medicína dosud nepomohla. Po několika setkáních a konzultacích nad rukopisem jsem v něm poznala člověka velmí osobitého, přemýšlivého a přísného až nekompromisního. A to nejen při léčení, ale také při hájení své metody i stylu, jakým ji podává.

V poznávání lidského těla i duše postupuje intuitivní cestou, s mimořádnou úctou k přírodě a jejím zákonitostem. Svůj pohled a poznatky si záměrně nechce nechat ovlivňovat studiem chemické medicíny.

Možná právě díky silné intuici a praktičnosti se mu dařilo v mnoha životních situacích. Říká se o něm, že je dítětem štěstěny. Ale jak známo, štěstí ani úspěch nepřicházejí jen tak zadarmo. Čímkoli se zabýval, dělal naplno a vždycky s něčím navíc. Nespokojil se s průměrným přístupem.

Žatecký fotograf Josef Svoboda jej kdysi ubezpečoval, že bez základních teoretických znalostí o fotografii nemůže být dobrým fotografem. Po čase byl přesvědčen o opaku - "Heřmánkovy" fotografie visely i na mnoha světových výstavách, byly publikovány v celé řadě novin a časopisů. Dvě z nich se dokonce staly součástí prvního porevolučního vydání Havlovy knihy Asanace.

Zabýval se celou řadou sportovních disciplín, ale posledních deset let se soustředil na desetiboj. Opět bez velkých tréninků, ale s velkou chutí a bez trenérů dosahoval výkonů blížících se trénovanějším vrcholovým sportovcům.

Předkládáme vám tedy knihu člověka všestranného, který patří mezi ty šťastlivce, jimž se daří vše, do čeho se pustí... V oblasti léčitelství, či spíše jeho metody přírodního čištění, jej představujeme jako autora vycházejícího z vlastních praktických poznatků. Autora, který považuje za důležitější neduhů člověka zbavovat, než je pojmenovávat a zkoumat. Že se mu to daří, o tom svědčí i skutečnost, že o tuto metodu projevilo zájem i mnoho známých osobností z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. "Heřmánkovým" čištěním prošli například hokejisté Jaromír Jágr a Dominik Hašek, operní pěvkyně Stella Dvořáčková a Dagmar Vaňkátová, fotbalisté Martin Hašek a Pavel Kuka, herečka Dagmar Patrasová a mnozí další.

Petra Zaviačičová

Zdroj: Citace z knihy Za tajemstvím zdraví s úsměvem, láskou…a rozumem od Pavla Šímy